פרויקט ללא ליווי בנקאי מסוכן משמעותית כיוון שתיאורטית הקבלן יכול לעצור את הבנייה והמשמעות היא עיכוב שעלול לעלות בסכומי כסף לא מבוטלים
מבחינת הבנקים ישנן סדרת בדיקות מעמיקה לפני שמאושרת משכנתא לעסקה כזו, ואם כן היא תתבסס על קצב התקדמות הבנייה.
פרויקטים רבים של תמ”א 38 נתקלים בקשיים ומורכבות הנדסית תוך כדי ביצוע,
ועל מנת לקבל החלטה מושכלת יש לבצע את הבדיקות הבאות:
- בדיקת רוחב מעמיקה של היזם לגבי איתנות פיננסית, רמות מינוף של היזם, האם ישנה מגבלה פיננסית מבחינת קווי אשראי של היזם .
- יש לבדוק פרויקטים שהסתיימו בעבר, לשוחח עם דיירים קיימים בדירות שבנייתן הסתיימה ולהבין האם ישנם ליקויי בניה? האם תקלות תוקנו? האם הוסדר רישום בית משותף בפנקס הבתים המשותפים?
- חובה להתייעץ עם איש מקצוע מטעמך ( יועץ משכנתאות מומלץ ) על מנת לבצע חיתום מקדמי לתיק- לפני חתימת חוזה ומראש וזאת על מנת להבטיח סגירה מימונית מלאה .
- מומלץ לבצע שמאות מקדימה לפני רכישה על מנת לבדוק את הזכויות המוקנות בנכס, מהו הגודל האמיתי נטו של הדירה לפי שיטות חישוב שונות וסטטוס רישום משפטי מלא
- יש לבחון לעומק את הסכם התמורות- בפינוי בינוי ו/ או את הסכם הביצוע בתמא 38/1,
לעיתים ישנה מגבלה בסכום נטילת המשכנתא לכל דירה - מומלץ לנתח לעומק את תזרים העסקה ולוח תשלומים, על מנת למנוע תרחיש של חוסר יכולת לעמוד במלוא ההתחייבות העתידית בעסקה.
- יש לבצע השוואת חלופות, ייתכן שיש עסקה בטוחה יותר לפרויקט אחר המכיל ליווי בנקאי וערבות חוק מכר באותם מספרים בהתחשב באבדן ההכנסה הפוטנציאלי עד למועד המסירה העתידי.
- מומלץ לבחון לעומק את החוזה המשפטי והתחייבויות בהסכם מבחינת רמות גמר, שינויים והתאמות, הצמדות של חנייה, מחסן, כיווני אוויר, חשיפה למדד תשומות הבנייה ועוד .
אין באמור לעיל תחליף לייעוץ משפטי או ייעוץ כלכלי מותאם לפני חתימה על הסכם משפטי מחייב