מהי זכות לדירה?
האם כדאי להשקיע בקרקע חקלאית להפשרה? מה הם הסיכונים בכניסה להשקעה כזו?
פירוט מלא במאמר הבא כולל הסבר על המושג שנקרא זכות לדירה
זכות לדירה היא למעשה השקעה בקרקעות שאינן זמינות לבנייה מידית, או קרקעות שעדיין לא הופשרו או שנמצאות בהליכי תכנון בין אם מדובר בקרקע חקלאית, ובין אם מדובר בקרקע שנמצאת בתהליכי הפשרה כלשהם.
מהו תהליך שינוי ייעוד לקרקע חקלאית?
מהו הליך שינוי יעוד קרקע?
קרקע מוגדרת כחקלאית כל עוד היא לא עוברת איחוד וחלוקה. רק לאחר מכן היא זמינה לבניה.
ולכן לפני כל כניסה להשקעה יש לבצע ניתוח מלא ומעמיק ורצוי על ידי איש מקצוע מטעמכם.
מה היא זכות לדירה ואיך מנתחים ואיך לנתח כדאיות השקעה בקרקע כזו?
- זכות לדירה– היא מושג משפטי שאינו קיים, ולמעשה משמש ביטוי שיווקי טהור אשר הומצא במשרדי מכירות מפוארים ומצוחצחים , בפועל מדובר בזכות בלתי מסוימת במגרש כלשהו בשותפות עם עוד המון רוכשים כמוכם,
- מה שנקרא בשפה המשפטית מושע על מנת לפשט את הדברים ניתן לדמיין שהחלקה המוצעת היא מגרש כדורגל, ולכם מציעים לרכוש את רחבת השוער, אבל בפועל החלק שלכם הוא בלתי מסוים כלומר לא ניתן לזיהוי. המשמעות המשפטית והקניינית היא שהחלק שלכם הוא לא ספציפי במגרש אלא חלק שלא מסומן והוא ביחד עם כולם ולכן לא ידוע מה הוא והיכן, הצגת הדברים באופן הזה היא לא יותר מתרגיל שיווקי מתוחכם מאוד, במצב האופטימלי והאידיאלי חלקכם בקרקע יעלה ותוכלו לגלגל אותה הלאה ברווח, מכאן ועד קבלת דירה הדרך ארוכה מפותלת ובעיקר לא וודאית. לא ניתן להסתמך על כך כיוון שלא ניתן לדעת בשלב זה כמה מ”ר יספיקו לטובת יחידת דיור אלא רק לאחר הגעה לשלבים מתקדמים של תכנון בוועדות השונות, כל זאת לפני תהליכים של הפקעות, היטלי השבחה, עלויות פיתוח, עלויות תכנון ועוד
- תחנה ראשונה וחשובה בתהליך היא לבדוק מהו הסטטוס התכנוני של המגרש? לפני שחושבים להיכנס להשקעה כזו, יש לברר לעומק מה הם שלבי התכנון בה הקרקע נמצאת כעת, כל שינוי יעוד של קרקע מחויב בהפקעות והיטלי השבחה, והמשמעות היא שהקרקע שתישאר בפועל תהיה קטנה משמעותית.
- האם מדובר בכסף ראשון של המשקיע? כסף ראשון ? אין לכם מה לחפש בקרקע חקלאית, לא לפני שקניתם דירה להשקעה. וזאת מסיבה פשוטה מאוד, הליכי התכנון במדינת ישראל ארוכים מאוד, ולמי שצריך את הכסף בטווח זמן שקטן מ10 שנים, אין מה לחפש בהשקעה כזו.
- שמאות על ידי שמאי מקרקעין– מה אומר תקן 22- על פי חוק כל מי שמשווק קרקע חקלאית, מחויב בהערכת שמאי מקרקעין על פי תקן 22. האם ניתן להסתמך על כך? תלוי בעדכניות השמאות, האם מדובר בתרחיש אופטימי או פאסימי? הכלל החשוב בהשקעות הוא לקחת תרחיש פסימי ומקסימום להיות מופתע לטובה, מניסיוני השמאים נוטים לאופטימיות יתר ( כנראה משום שמזמין השמאות הוא המשווק) ויש להתייחס לכך בחשדנות הראויה ולתת לכך משקל מתאים , מהו טווח הזמן שבו השמאי מעריך שבו אכן יתממשו תהליכי ההשבחה? מהו הפער העלויות בין ההשקעה לחלופות? חשוב להבין שכל כסף שאינו מושקע ואלא מייצר לכם תשואה, מהווה הפסד לכל דבר ועניין.
- תשואה אלטרנטיבית– במידה וניקח 250 אלף ש”ח ונפעיל עליהם תשואה של 7.2 אחוז, הם יהפכו לאחר 10 שנים ל500,000 ש”ח, המהווים תשואה מצטברת של 100% ושנתית ברוטו של 10%, ניתן לקחת זאת כנקודת ייחוס להבנה מהי חלופת ההשקעה, ישנם מוצרים אלטרנטיביים היודעים לספק מספרים דומים או גבוהים מכך.
- מהי החבות של היטל ההשבחה? כל שינוי ייעוד במקרקעין, מחויב בהיטל השבחה, והמשמעות היא חבות בתשלום בפער בין הזכויות לפני והשווי הכלכלי אחרי, היטל השבחה זה עשוי להותיר בידי המשקיע מרכיב קטן מאוד של רווח ולמעשה לאכול את רובו.
- מהי ההפקעה הצפויה בשטח? הפקעות, כל שינוי ייעוד משמעותו הקצאת חלק מהקרקעות לטובת, שבילי גישה, מעברים, שטח ציבורי פתוח, מדרכות, ועוד, מה המשמעות? לרוב יהיה מדובר בין 30-50%, וזה אומר שהשטח שיישאר עשוי להיחתך בחצי ביחס לגודל המקורי שרכשתם.
- תכנון אסטרטגי למימוש ההשקעה, האם קיים מנגנון יציאה מהעסקה? חשוב שתבינו שאתם בסופו של דבר נמצאים בסירה אחרת יחד עם עוד עשרות ואולי מאות רוכשי קרקע שנמצאים יחד אתכם בבעלות באותה חלקה, למי שמכיר את הקרקע בשדה דוב וראה כמה שנים לקחת עד שהיא הבשילה ( ועדיין בתהליך) יכול לקבל מושג מה המשמעות של ריבוי בעלים, והאם זה לא עלול לתקוע גלגלים בתוכניות שכל אחד מנסה למשוך לכיוון שלו. יש להבין לעומק לפני החתימה על הסכם משפטי מחייב , מהו מנגנון היציאה מהעסקה מול הגוף שמולו אתם חותמים ומתחייבים, ןמהי ההתחייבות החוזית- משפטית שלכם מולם.
- בעלות על מגרש במושע- מהי משמעות ריבוי בעלים – קרקע המוצעת למכירה כ- מושע– המשמעות היא שיש לה ריבוי בעלים, וכל אחד מחזיק בחלק בלתי מסויים בקרקע, קשה מאוד עד בלתי אפשרי לקדם תכנון על קרקע כזו, כיוון שכל אחד מנסה למשוך לכיוון שלו ואין גוף אחד גדול שמתכנן ויש לו אינטרס כלכלי לקדם את תוכנית שינוי ייעוד , ולכן הסיכוי ולוח הזמנים במקרים כלאה עשויים לקחת שנים רבות אם בכלל.
- תכנון תשתיות- בקרקעות המשווקת על ידי רמ”י או מקודמות על ידי העיריה, ישנו גוף גדול האחראי על קידום וביצוע פיתוח למגרשים המשווקים, בקרקעות פרטיות הסיכוי להקים שכונה המחייבת, שבילי גישה, בתי ספר, מדרכות, תשתיות מים, חשמל, ביוב וניקוז קטן עד לא קיים, כי אין גוף גדול שירצה לקדם ולכן הדברים עשויים ליפול בין הכיסאות, כיוון שמדובר בקרקע פרטית שלגוף מוסדי אין שליטה עליה ולכן גם לא קיים אינטרס לקדם אותה.
- היבטי מימון- מבחינת הבנקים לא ניתן לקבל היום מימון על קרקע המוגדרת כחקלאית, נקודה. במקום שהבנקים שנחשבים לגופים מפוקחים ושמרניים אינם נכנסים, הייתי חושב 3 או 4 פעמים אם אני כמשקיע הייתי נכנס לסוג כזה של השקעה.
13. הבדל בין רווח הוני לרווח פירותי- השקעה בנדל”ן בישראל, מכילה 3 אפיקי רווח:
א. רווח פירותי כתוצאה מתשואה שוטפת מהכנסת שכירות
ב. רווח כתוצאה מהקטנת קרן חוב המשכנתא
ג. רווח כתוצאה מעליית ערך
השקעה בקרקע חקלאית מאפשרת ליהנות אך ורק מסעיף 3, ובכך מנטרלת חלק גדול מהותי וקריטי השקעה, מעבר לכך שישנו אבדן של תשואה אלטרנטיבית בעצם ההחלטה להשקיע את הכסף בהשקעה כזו.
14. ניהול הסיכון בהיבט לוח זמנים- כל השקעה שאינה מכילה לוח זמנים עתידי , אינה ניתנת לניהול , שליטה ובקרה. למעשה אנו תלויים בצד שלישי שעשוי לגרום לשינוי ייעוד ובכך לגרום להשבחה, אולם אלמנט אי הוודאות בלוח הזמנים עשוי להטות את הכסף ולהפוך את ההשקעה להפסד, ולא הייתי צריך לתת כלל אצבע לכניסה למהלך כזה, הייתי אומר שהוא מתאים לאנשים אמידים בעלי הון רב שפיזרו את כל השקעותיהם כהלכה, ולאפיק ספקולטיבי שלא עולה על היקף הון של 3-5% מסך ההון הכולל הנזיל של אותו משק בית, וגם אז כנראה שלא בכל מקום ודרך כל גוף.